ترند اولیه و ثانویه چیست؟
ترند اولیه(Primary Trend) معمولا به یک ترند با تایم فریم بلند مدت مانند روزانه گفته می شود. با بررسی جهت حرکت ترند اولیه، می توان متوجه سنتیمنت بازار و مسیر اصلی حرکت قیمت شد. در کنار ترند اولیه، ترند ثانویه(secondary Trend) نیز بررسی می شود. ترند ثانویه مسیر حرکتی است که نسبت به ترند اولیه تایم فریم کوتاه تری مانند یکساعته دارد. بدیهی است که در ترند ثانویه،به علت کوچک تر بودن تایم فریم نوسانات قیمت و هیجانات معامله گران بیشتر دیده می شود.
اصول اهم در بررسی ترند
در بررسی ترند و انتخاب تایم فریم برای رصد حرکات قیمت دیدگاه و نظرات متعددی وجود دارد. برخی از افراد معتقدند برای انجام یک معامله کافیست در همان تایم فریمی که قرار است معامله کنیم، تحلیل خود را انجام دهیم. برخی معتقدند به جهت پیدا کردن یک دید وسیع تر، نیاز است تایم فریمی بزرگتر از تایم فریم معاملاتی را انتخاب کنیم. بعنوان مثال اگر تایم فریم معاملاتی ما یک دقیقه است، باید برای تحلیل، از تایم فریم پنج دقیقه استفاده کرد.
نظرات متفاوتی در این زمینه وجود دارد. اما بهترین و جامع ترین روش برای بررسی ترند و انجام معامله چیست؟
بهترین روش بررسی حرکات قیمت، بررسی در دو تایم فریم متفاوت است که اصطلاحا به آن Multi TimeFrame گفته می شود. در این روش حرکات قیمت را از یک چارچوب زمانی بزرگتر آنالیز می کنیم و سپس مجددا تحلیل و ارزیابی را در چارچوبی کوچک تر نیز انجام می دهیم. در این روش چارچوب زمانی بزرگتر، همان ترند اولیه(Primary Trend) و چارچوب کوتاه تر ترند ثانویه(secondary Trend) خواهد بود. بدیهی است در این روش، ترند اولیه به واسطه بلند بودن تایم فریم ، مسیر حرکتی قیمت در چند روز آینده و ترند ثانویه با تایم فریم کوتاه تر، مسیر احتمالی حرکت قیمت در چند ساعت آینده را نشان خواهد داد.
ترند اولیه(Primary Trend)
همواره لازم است ترند اولیه بررسی شود چراکه نشان دهنده مسیر حرکتی قیمت در چند روز آتی است. درست است که ما در تایم فریم های بزرگ اقدام به انجام معامله نمی کنیم اما این امر باعث نمی شود که ترند را در آن بررسی نکنیم. بررسی ترند اولیه به ما کمک می کند دریابیم بزرگان و معامله گران کلان، در چه جهتی وارد معامله شده و می شوند. از آنجایی که بزرگان بازار، موسسات مالی، صندوق های پوشش ریسک، شرکت های تجاری بزرگ، سرمایه بسیار زیادی دارند، بدیهی است که معاملات آنها می تواند بر مسیر حرکت قیمت موثر باشد. پس دانستن این مورد که بزرگان در این وهله، بیشتر تمایل به انجام معاملات خرید(Buy) یا معاملات فروش(Sell) دارند می تواند به ما کمک بزرگی باشد.
مطالعه بیشتر: استراتژی معاملاتی موفق چیست؟ چگونه آن را طراحی و ارزیابی کنیم؟
بزرگان بازار معمولا ارزش یک دارایی، شاخص یا نماد را معامله می کنند. برای آنها مهم نیست قیمت و مظنه چند است. چنانچه به این نتیجه برسند که نماد مورد نظر، زیر ارزش ذاتی معامله می شود، بر روی آن معامله خرید(Buy) باز می کنند. پس بدیهی است نوسانات قیمت در تایم فریم کوچکی مثل پنج دقیقه برای آنها بی اهمیت باشد.
مورد دیگری نیز هست که باید به آن اشاره کرد. بزرگان بازار بواسطه دسترسی به منابع بی نهایتی از نقدینگی، پارامتری تحت عنوان حدضرر در معاملات خود ندارند. بعنوان مثال چنانچه آنها خریدار یک دارایی شوند، در صورت کاهش قیمت اقدام به خرید مجدد و کم کردن میانگین می کنند چراکه این کاهش قیمت برای آنها نوعی تخفیف است. اما آیا ما معامله گران خرد می توانیم مانند بزرگان رفتار کنیم؟ آیا ما هم میبایست حدضرر را از سیستم معامله گری حذف کنیم؟
پاسخ قطعا منفی است. چراکه شرایط ما از بزرگان بازار بسیار متمایز است. ما سرمایه بسیار محدودی داریم که در مقابل نقدینگی و پشتوانه در دسترس آنها ناچیز است. ما معامله گران خرد امکان نگه داری معامله را در چند روز متمادی نداریم چراکه متحمل هزینه بهره شبانه(Swap) و ریسک های احتمالی می شویم. ریسک هایی که ما از وجود آنها کاملا بی اطلاع هستیم اما بزرگان بواسطه وجود روابط و رانت های خبری، احتمالا از آنها آگاه هستند. گذشته از این موارد، آستانه تحمل ضرر در سبک معامله گری بزرگان به مراتب بیشتر است در حالیکه معامله گران خرد آستانه تحمل ضرر کمتری دارند. پس راه حل چیست؟ چطور مانند بزرگان در تایم فریم بلند تحلیل خود را انجام داده و به دنبال نقطه ورود مناسب باشیم؟
ترند ثانویه(secondary Trend)
چاره کار در بررسی و درک ترند ثانویه و استفاده از آن در کنار ترند اولیه است. به علت محدودیت هایی که برای معامله گران خرد نام بردیم، ما هیچ گاه نمی توانیم مانند بزرگان بازار وارد معامله شویم. چراکه سرمایه و نقدینگی بسیار کمی در اختیار داریم و انجام معامله در تایم فریم های بلند، نیازمند سرمایه بیشتری است. اما می توانیم با بررسی ترند اولیه، متوجه مسیر کلی حرکت قیمت شویم و سعی کنیم در جهت آن وارد معامله شویم.
همانطور که گفته شد راه حل ، کمک گرفتن از ترند ثانویه است. به جهت انجام این کار می توانیم برای ترند اولیه، تایم فریم روزانه(Daily) و برای تایم فریم کوچکتر ثانویه، تایم فریم یکساعته(H1) را در نظر بگیریم.برای تحلیل مولتی تایم فریم(Multi TimeFrame) کافیست بررسی و تحلیل را از تایم فریم بزرگ(روزانه) شروع کنیم. با درک جهت حرکت قیمت در نمودار روزانه، حال به سراغ نمودار یکساعته می رویم و در این تایم فریم نیز روند قیمت را بررسی می کنیم. بصورت کلی دو سناریو قابل وقوع است که آنها را معرفی می کنیم:
1) موومنت روزانه: این حالت زمانی اتفاق می افتد که مسیر حرکتی قیمت در هر دو تایم فریم روزانه و یکساعته هم جهت باشد. به عنوان مثال ترند روزانه صعودی و ترند یکساعته نیز صعودی باشد. به تصویر زیر دقت کنید:
تصویر فوق نمودار اینسترومنت نفت(CL) در فیوچرز در تایم فریم روزانه است است. همانطور که مشاهده می کنید یک موومنت صعودی را در باکس سفید رنگ مشخص کردیم. در اینجا واضح است که در تایم فریم روزانه، در ترند صعودی قرار داریم. حالا همین قسمت را در تایم فریم یکساعته نیز بررسی می کنیم:
همانطور که مشخص است، در تایم فریم یکساعته نیز در ترند صعودی قرار داریم پس در این حالت، ما در سناریو موومنت روزانه قرار داریم.در این سناریو می توان با خیال راحت به معاملات خرید(Buy) فکر کرد چراکه هم ترند اولیه و هم ترند ثانویه در یک جهت بوده و صعودی هستند. این بدین معنی است که هم بزرگان بازار و هم معامله گران خرد بیشتر بر روی معاملات خرید متمرکز شده اند.
همچنین بخوانید: بهترین ساعات معامله در فارکس
2) کارکشن روزانه: همانطور که می دانیم، قسمتی از چارت روزانه که شامل چند کندل روزانه است، تشکیل شده از چندین کندل یکساعته می باشد. در حقیقت در دل چند کندل روزانه، چندین کندل یکساعته وجود دارد که این کندل ها خود دارای ترند و جهت هستند. بصورت کلی زمان که ترند در روزانه مخالف جهت در یکساعته باشد، در واقع در کارکشن روزانه قرار گرفتیم. به عنوان مثال ترند روزانه صعودی و ترند یکساعته نزولی باشد. به تصویر زیر دقت کنید:
همانطور که مشاهده می کنید روند کلی در روزانه صعودی است. اما قسمتی از نمودار با باکس قرمز رنگ مشخص شده است که می خواهیم همین قسمت را در تایم فریم یکساعته نیز مشاهده کنیم و ببینیم در دل این پنج کندل نزولی چه چیزی وجود دارد:
در ترند صعودی روزانه، قیمت نیاز به اصلاح داشته لذا این اصلاح را طی چند کندل نزولی روزانه انجام داده است. اما می بینید که همین چند کندل در تایم فریم روزانه، ترندی نزولی را در نمودار یکساعته شکل داده است.
در سناریو کارکشن روزانه، می توانیم در جهت ترند یکساعته معاملات خود را انجام دهیم. دقت کنید، درست است که مخالف جهت ترند اولیه معامله می کنیم اما این موضوع چندان اهمیت ندارد. چراکه ترند اولیه یک چارچوب بلند مدتی است و در معامله گری توجه به چارچوب های بسیار بزرگ مانند تایم فریم های بلند روزانه، چهار ساعته و … مورد نیاز نیست. البته ناگفته نماند در سناریو کارکشن روزانه بر خلاف موومنت روزانه، نمی توان معاملات را طی چند روز متمادی باز نگه داشت چراکه در خلاف جهت اصلی(ترند اولیه) هستیم و ممکن است قیمت بعد از کمی اصلاح، به روند اصلی در ترند اولیه باز گردد.
در کارکشن روزانه، بعد از دیدن نشانه هایی از چرخش روند در نمودار یکساعته، می توانید مجددا مانند سناریو اول در جهت ترند اولیه وارد معامله شوید و در صورت تمایل، معاملات خود را تا چند روز نیز باز نگه دارید.