پوزیشن سایز (Position size) در والیوم تریدینگ

پوزیشن سایز (Position size) در والیوم تریدینگ

در دنیای پیچیده و پویای بازارهای مالی، یکی از چالش‌های اساسی تریدرها مدیریت ریسک و تعیین استراتژی‌های مناسب برای حفظ سرمایه است. یکی از اصول کلیدی در این زمینه، مفهوم “پوزیشن سایز” (Position Size) است که به معنای تعیین حجم مناسب هر معامله با توجه به میزان ریسک مجاز، سرمایه موجود و استراتژی معاملاتی می‌باشد. در واقع، پوزیشن سایز به تریدرها کمک می‌کند تا با داشتن یک مدیریت صحیح و دقیق از میزان ریسک، به طور مستمر در بازار فعالیت کنند، بدون اینکه سرمایه‌شان تحت تأثیر نوسانات غیرمنتظره قرار گیرد.

در این مقاله به بررسی پوزیشن سایز در والیوم تریدینگ (Volume Trading) خواهیم پرداخت. با توجه به اصول مدیریت سرمایه، هدف این است که تریدر با در نظر گرفتن ریسک مشخصی برای هر پوزیشن، قادر به کنترل زیان‌های احتمالی و حفظ سرمایه خود در طول زمان باشد. این موضوع از آنجا اهمیت پیدا می‌کند که بازارهای مالی همواره با عدم قطعیت و نوسانات همراه هستند و حتی تحلیل‌های دقیق و تسلط بر مفاهیم پایه‌ای نیز نمی‌تواند تضمینی برای عدم ضرر در معاملات باشد.

در ادامه، به جزئیات محاسبه پوزیشن سایز پرداخته و نحوه تعیین حجم مناسب برای هر پوزیشن با توجه به میزان ریسک، سرمایه و حد ضرر، بررسی خواهد شد. این مفهوم از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، چرا که بدون مدیریت صحیح ریسک و پوزیشن سایز، هر تریدری ممکن است در معرض خطر از دست دادن بخش بزرگی از سرمایه خود قرار گیرد.

پوزیشن سایز(Position size) در والیوم تریدینگ در اصل تعیین میزان حجم معامله (لات سایز) ، با توجه به سرمایه یا بالانس حساب میباشد که مشخص کردن عدد آن ، بر اساس ریسک مجاز در هر پوزیشن محاسبه میگردد.

به عبارت دیگر با توجه به قوانین مدیریت سرمایه میتوان به گونه ای حساب معاملاتی را مدیریت نمود تا علیرغم ضررهایی که هر شخص در مارکت متحمل میشود، بتوان به صورت مستمر در بازار های مالی حضور داشت.

 

پوزیشن سایز (Position size)

همانطور که میدانید از گذشته تا کنون ، عدم قطعیت یکی از ویژگی های اصلی بازار های مالی بوده و هیچگاه نمیتوان حرکات مارکت را به صورت قطعی پیشبینی کرد و همیشه این امکان وجود دارد که علیرغم تسلط و درک مارکت و اشراف کامل به مفاهیم پایه ای و رویکردهای تکنیکی ولوم تریدینگ ، مارکت بر خلاف جهت پوزیشن و تحلیل تریدرها حرکت کرده و باعث زیان شود.

لذا یکی از مهمترین و کلیدی ترین اصولی که در زمینه ی ولوم تریدینگ و همچنین تمامی سبک های معاملاتی دیگر ملزم به یادگیری و رعایت آن هستیم مفاهیم مدیریت حساب معاملاتی یا مدیریت ریسک میباشد.

به صورت کلی ، مدیریت سرمایه(money management) عبارت است از تعیین میزان ریسک مجاز در هر پوزیشن معاملاتی و به طبع آن ، مشخص کردن حداکثر میزان ضرر قابل پذیرش برای یک روز،یک هفته و یک ماه که میزان درصد مجاز آن به شرح زیر میباشد:

حد ضرر روزانه: 5/1%

میزان ضرری که هر شخص میتواند در طی یک روز کاری متحمل شود نباید از 5/1 درصد فراتر رود و معمولا در سبک معاملاتی ولوم تریدینگ برای هر پوزیشن معاملاتی 0.5 درصد ریسک در نظر گرفته میشود و در نتیجه میتوان 3 پوزیشن 5/0 درصدی در نظر گرفت.

البته باید خاطر نشان کرد که تعداد پوزیشن های اتخاذ شده میتواند با توجه به روش معاملاتی هر فرد متفاوت باشد به طور مسال ممکن است یک تریدر ،6 پوزیشن 25/0 درصدی را در برنامه ی خود قرار دهد اما چیزی که بسیار اهمیت دارد پایبندی به حداکثر ضرر ذکر شده در یک روز میباشد.

حد ضرر هفتگی 3 %

تصور کنید در یک روز معاملاتی 5/1 درصد ضرر کرده اید و روز جدید کاری خود را آغاز کرده و مجدد بازار طبق تحلیل های شما پیش نرفته و مجددا متحمل ضرر 5/1 درصدی میشوید.حال دیگر به مدت یک هفته اجازه ی هیچگونه تریدی ندارید چرا که ممکن است در فهم و درک مارکت دچار خطا شده اید یا اینکه بازار در شرایط پایداری قرار ندارد.

حد ضرر ماهانه: 5%

این بدان معنی است که هر معامله گر بیش از 5 درصد در یک ماه ، مجاز به از دست دادن حساب خود نیست، به عبارتی، دقیقا از زمانی که حساب معاملاتی به اندازه 5 درصد وارد ضرر شد ، از آن تاریخ به مدت یک ماه اجازه هیچگونه ریسک و معامله ای از سوی قوانین مدیریت سرمایه صادر نمیشود.

حال با توجه به مطالب ذکر شده  این سوال مطرح میشود که چگونه میتوان با توجه به میزان ریسک مجاز روزانه و همچنین میزان سرمایه ای که در اختیار داریم اندازه ی پوزیشن معاملاتی خود را محاسبه کنیم به گونه ای در یک ترید ، هنگامی که حد ضرر فعال گردید ، میزان نیم درصد از سرمایه خود را از دست بدهیم .این موضع همان مفهوم پوزیشن سایز(Position size) در والیوم تریدینگ میباشد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

قبل از ورود به مبحث تعیین پوزیشن سایز(Position size) معاملاتی لازم است تا با مفهومی به نام پیپ ولیو یا ارزش دلاری هر یک پیپ (تیک در فیوچرز) آشنا شویم.

Tick value یا ارزش دلاری هر تیک در پوزیشن سایز(Position size)

به کوچکترین واحد تغییرات قیمت در فیوچرز یک تیک گفته میشود که در هر ایسنترومنت به ازای هر 1 کانترکت این عدد میتواند متفاوت باشد.

به عنوان مثال در اینسترومنت یورو (6e) ، هر تیک به اندازه ی 6.25 دلار محاسبه میشود یعنی اگر با یک کانترکت وارد پوزیشن خرید شویم ، به ازای هر یک تیک که قیمت بالا یا پایین میرود ، پوزیشن ما 6.25 دلار وارد سود و زیان میگردد.

حال با توجه به توضیحات ذکر شده اگر بخواهیم به میزان 12 تیک حد ضرر برای پوزیشن خود تعریف کنیم نتیجه مساوی با 75 دلار خواهد شد به این معنی که اگر حد ضرر این پوزیشن فعال گردد، 75 دلار از دست خواهیم داد.

Pip value یا ارزش دلاری هر پیپ در پوزیشن سایز(Position size)

به واحد تغییرات قیمت در فارکس (CFD) ، پیپ گفته میشود که هر پیپ نیز از هر پوینت یا پیپت تشکیل گردیده است و میزان پیپ ولیو یا ارزش دلاری هر یک پیپ در جفت ارز EURUS در فارکس به ازای 1 لات استاندارد، برابر با 10 دلار خواهد بود.به این معنی که اگر با حجم 1 لات وارد پوزیشن خرید شویم به ازای هر یک پیپ که قیمت بالا میرود، معامله ی ما 10 دلار وارد سود میگردد.

اکنون با توجه به توضیحات ارائه شده به آخرین مرحله از سازو کار مدیریت ریسک میرسیم که تعیین حجم معامله ی مورد نظر یا همان پوزیشن سایز(Position size) است.

فرمول محاسبه ی پوزیشن سایز(Position size)

فرمول محاسبه ی پوزیشن سایز(Position size):

 

تا اینجای کار متوجه شدیم که هر میزان استاپ لاس که برای پوزیشن خود در نظر میگیریم از نظر دلاری چه میزان خواهد بود.حال به اصلی ترین بخش مدیریت ریسک در والیوم تریدینگ میرسیم که همان تعیین پوزیشن سایز در والیوم تریدینگ میباشد که فرمول محاسبه ی آن به صورت زیر است.

مثال 1 : اگر بخواهیم با یک حساب 1000 دلاری و ریسک نیم درصد در جفت ارز EURUSD وارد پوزیشن خرید یا فروش شویم همچنین 5 پیپ استاپ لاس برای این پوزیشن در نظر بگیریم با توجه به این فرمول حجم معامله مورد نظر 0.1 لات خواهد بود.

مثال2: اگر تصمیم بگیریم با یک حساب 5000 دلاری و در جفت ارز GBPUSD وارد پوزیشن گردیم و میزان ریسک را 0.25 درصد و میزان استاپ لاس را 8 پیپ در نظر بگیریم با توجه به فرمول بالا حجم مجاز قابل استفاده 0.15 لات خواهد بود.

با توجه به توضیحات ارائه شده بدیهی است که هرچقدر اندازه حد ضرر برای یک پوزیشن معاملاتی بزرگتر در نظر گرفته شود ، حجم پوزیشن اتخاذ شده کمتر خواهد شد تا بدین ترتیب ریسک پوزیشن ، ثابت باقی بماند.

نکته: با توجه به اینکه حفظ سود از اهمیت بسیاری برخوردار است میتوان بجای وارد شدن با یک پوزیشن با ریسک 0.5 درصد،با 2 پوزیشن با ریسک 0.25 درصد ورود کرد که مزیت اصلی آن خروج پله ای و سیو سود میباشد به گونه ای که میتوان اولین پوزیشن را در ریوارد 2 تسویه نمود و پس از آن با دنبال کردن قیمت به اهداف بالاتر رسید.

کلام آخر

در نهایت، تعیین پوزیشن سایز یکی از اصول بنیادی در مدیریت ریسک و حفظ سرمایه در بازارهای مالی است. با استفاده از این مفهوم، تریدرها می‌توانند حجم معاملات خود را به گونه‌ای تنظیم کنند که ریسک هر پوزیشن در محدوده قابل قبولی قرار گیرد و از ضررهای بزرگ جلوگیری شود. این کار به تریدرها کمک می‌کند تا با داشتن یک استراتژی مدیریت سرمایه منظم و پایبندی به قوانین مدیریت ریسک، حتی در شرایط پرنوسان بازار نیز به فعالیت‌های معاملاتی خود ادامه دهند.

با توجه به اینکه بازارهای مالی هیچ‌گاه قابل پیش‌بینی نیستند، همواره احتمال بروز ضرر وجود دارد، اما با استفاده صحیح از پوزیشن سایز و مدیریت ریسک، می‌توان این ضررها را محدود کرده و شانس بقا در بلندمدت را افزایش داد. به عبارت دیگر، مهم‌ترین نکته در هر استراتژی معاملاتی، نه تنها توانایی در تحلیل بازار، بلکه قدرت کنترل ریسک و حفظ سرمایه در برابر نوسانات است.

بنابراین، هر تریدر باید به دقت مفهوم پوزیشن سایز را درک کرده و آن را به عنوان ابزاری حیاتی در استراتژی‌های معاملاتی خود به کار گیرد تا از خطرات احتمالی جلوگیری کرده و به طور مستمر در بازارهای مالی حضور داشته باشد.

در پایان باید خاطرنشان کرد که برای محاسبه ی پوزیشن سایز(Position size) که با توجه به میزان ریسک معاملات محاسبه میشود میتوان از ابزار های مدیریت ریسک که به صورت اکسپرت در پلتفرم متاتریدر نصب میگردند و یا ماشین حساب های تحت وب (Position size calculator ) استفاده نمود که از مزیت های این ابزارها میتوان به دقت و سرعت بالای محاسبه اشاره نمود.

 

دوره‌های مرتبط
تکمیل شده
دوره آموزش تحلیل جامع از 0 تا 100
در حال برگزاری
دوره تخصصی لول 3 ( LEVEL3 )

دوره تخصصی لول 3 ( LEVEL3 )

۳۳۷
۰
۱۴,۹۰۰,۰۰۰ تومان
تکمیل شده
دوره جامع ولوم تریدینگ

دوره جامع ولوم تریدینگ

۷۰۳
۲۱
۲۴,۹۰۰,۰۰۰ تومان
دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید