تأثیر نقدینگی (Liquidity) در بازار فیوچرز چیست؟
لیکوئیدیتی یا نقدینگی (Liquidity) در بازار فیوچرز موضوع مهمی است که اکثر تریدرها در بازار به راحتی از آن چشم پوشی می کنند. با این حال، اگر می خواهید به عنوان یک معامله گر فعال پیشرفت کنید، درک مفاهیم عمق بازار (Depth Of Market) و جریان سفارش ( Order Flow) بسیار مهم است. در ادامه نگاهی دقیقتر به عوامل اصلی مؤثر بر نقدینگی در بازار فیوچرز خواهیم داشت.
در ابتدا لازم است با مفهوم اصلی نقدینگی آشنا شوید:
لیکوئیدیتی به کارایی یا سهولت تبدیل یک دارایی به وجه نقد بدون (یا با حداقل) تغییرقیمت در مارکت اطلاق می شود. نقدشونده ترین دارایی خود پول نقد است. در نتیجه، در دسترس بودن پول نقد برای تبدیل یک دارایی ، بزرگترین تأثیر را بر حرکت قیمت یک دارایی ( جفت ارزها ، شاخص ها ، فلزات گران بها ، فلزات پایه ، فلزات آهنی و ….) در بازار خواهد داشت.
هر چه لیکوئیدیتی در صف ( چه در قیمت های پیشنهادی یا Bids و چه در قیمت های درخواستی یا Asks) برای یک دارایی بیشتر باشد، قیمت آن دارایی نوسان (Volatility) کمتری خواهد داشت و تبدیل آن به پول نقد آسان تر و کارآمدتر است.
دارایی هایی که نقدشوندگی کمتری دارند ( یعنی صف خرید و فروش سبک تری دارند ) زمان بیشتری برای تبادل نیاز دارند (چون در لحظه ممکن است خریدار و فروشنده ی کمتری در بازار حضور داشته باشند) ، و ممکن است تریدرها به علت نوسان بالا ، قیمت های بدتری را برای خرید یا فروش تجربه کنند .
پس از تعریف لیکوئیدیتی ، با دو مفهوم بازار سبک و بازار عمیق رو به رو خواهیم بود.
بازار سبک یا محدود (Thin) در برابر بازار عمیق (Deep)
یک بازار سبک دارای نوسان (Volatility) قیمت بالا و نقدینگی (Liquidity) پایین است. تعادل بین عرضه و تقاضا می تواند به طور ناگهانی کاهش یابد و تأثیر قابل توجهی بر قیمت ها ایجاد کند.
از آنجایی که پیشنهادها (Bids) و درخواستهای(Asks) کمی ارائه میشود، خریداران و فروشندگان بالقوه ممکن است برای انجام معامله با مشکل مواجه شوند ، چرا که امکان جاروی (Sweeps) صف خرید یا فروش به وسیله ی یک معامله با حجم بالا باعث می شود در قیمت های بدتری معاملات خود را انجام دهند.
در این بازارها اگرچه حجم کلی معاملات کم است، تراکنش های فردی بزرگ، باعث حرکات بیشتر قیمت می شوند. علاوه بر این، از آنجایی که معامله گران تلاش می کنند از تعداد کم شرکت کنندگان در بازار سود ببرند، اسپرد(Spread) بین قیمت های پیشنهادی(Bids) و درخواستی(Asks) یک دارایی بیشتر است.
بازار سبک یا محدود برعکس بازار نقدی(Spot Market) است که با تعداد زیاد خریداران و فروشندگان، نقدینگی قوی و نوسان قیمت نسبتاً پایین مشخص می شود.
در نظر داشته باشید این موضوع علاوه بر بازار فیوچرز در بازار سهام یا Stock Market برای هر سهم خاص نیز صادق است یعنی سهام یک شرکت به خصوص نیز به صورت انفرادی می تواند عمیق یا سبک برآورد شود .
برای مثال سهام شرکت اپل (APPL) یا شرکت آمازون(AMZN) سهام های عمیقی هستند که صف پیشنهادی ، درخواستی و حجم معاملات بالایی دارند پس نوسان قیمت سهام و میزان اسپرد بین قیمت پیشنهادی و درخواستی پایین برای این سهام ها قابل پیش بینی است و همچنین سفارشات بزرگ نیز بر قیمت این سهام ها تأثیر قابل توجهی نخواهند داشت ( کمتر از 1 میلیون دلار).
اما در مقابل قیمت سهام شرکت های کوچکتر می تواند به صورت قابل توجهی توسط یک تریدر خرد (Retail Trader) با سفارش خرید و فروش بزرگ جا به جا شود و به اصطلاح نوسان یا Volatility بالایی خواهند داشت که مناسب ترید یا سرمایه گذاری نخواهد بود.
اما در مقابل یک بازار عمیق دارای نوسان (Volatility) قیمت پایین و نقدینگی (Liquidity) بالا است که باعث تعادل بین عرضه و تقاضا می شود که این تعادل باعث ثبات بهتر قیمت و تصمیم گیری بهتر تریدر خواهد شد.
از آنجایی که پیشنهادها (Bids) و درخواستهای(Asks) بسیار زیادی ارائه میشود، خریداران و فروشندگان بالقوه برای انجام معامله مشکلی نخواهند داشت ، چرا که امکان جاروی (Sweeps) صف خرید یا فروش به صورت شدیدی وجود ندارد و احتمال خرید یا فروش در قیمت های بدتر کاهش می یابد.
تأثیر بازار سبک و عمیق بر ترید
حال که با مفاهیم بازار سبک و عمیق بیشتر آشنا شدید لازم است بدانید که در اوایل دهه ی 1990 داده های اوردربوک در دسترس عموم به صورت الکترونیکی قرار گرفت و صف خریداران و فروشندگان براحتی قابل مشاهده شد .
این اتفاق باعث گردید که اتاق پایاپای (Clearing House) تصمیم بگیرد برای کمتر شدن نوسانات قیمت ، صف های خرید و فروش را برای دارایی های اصلی ، سنگین تر نماید تا سرمایه گذاران و تریدرهای نهادی (سازمانی) تأثیر کمتری بر قیمت این دارایی ها داشته باشند و در واقع بازار را برای این دارایی ها عمیق تر نمود.
اما سؤال اصلی که ممکن است یک تریدر از خود بپرسد آن است که :
بازار سبک برای ترید مناسب تر است یا بازار عمیق ؟
مفاهیم اوردرفلو و والیوم تریدینگ پیشنهاد می کنند که شما در بازارهای عمیق تر به فعالیت خود ادامه دهید چرا که لیکوئیدیتی بالای این بازارها باعث تصمیمات بهتر شما درلحظه ی ترید بر مبنای حجم خرید و فروش معامله گران ، تعداد اوردهای در صف و حضور بزرگان بازار (Big Boys ) خواهد شد.
برای مثال شاخص E-Mini S&P در بازار فیوچرز یک بازار عمیق با لیکوئیدیتی بسیار بالاتر از شاخص داوجونز می باشد که یک محیط بسیار با ثبات و پر جنب وجوش با دسیپلین بهتری برای یک والیوم تریدر در پی خواهد داشت.
حتما توجه داشته باشید ، محیط با ثبات بدان معنا نیست که نوسانات کمی در بازار عمیق اتفاق می افتد ؛ در واقع، شانس خوبی وجود دارد که یک دارایی تغییرات ملایمی را از یک روز معاملاتی به روز دیگر در قیمت ، تجربه کند.
و نتیجتا بازار عمیق با توجه به حجم بالای معاملات و صف خرید و فروش سنگین ، بسیار قابل پیشبینی تر از یک بازار سبک است و از طرفی دیگر نوسان پایین تر این بازارها باعث می شود تریدرها ضرر کمتری را نسبت به بازارهای سبک تجربه کنند چرا که معاملات بزرگ در بازارهای سبک می تواند تأثیر بسزایی بر قیمت داشته باشد و ضرر بیشتری را به تریدرها تحمیل کند.